Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

3Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

 Η παρουσία μου στο σχολείο

*     Το σχολείο λειτουργεί από τις 8.15? έως τις 14.10?.   Έρχομαι έγκαιρα στο σχολείο. Αν αργήσω χωρίς σοβαρό λόγο, χάνω το μάθημα της 1ης ώρας και παραμένω στην «αίθουσα απασχόλησης».  

*     Εάν καθυστερήσω αδικαιολόγητα στο μάθημα και η πόρτα της αίθουσας κλείσει,  παίρνω απουσία και παραμένω στην «αίθουσα απασχόλησης των μαθητών». 

*     Δεν βγαίνω από την αίθουσα  σε ώρα μαθήματος.  Αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος ζητώ την άδεια του καθηγητή.

*     Παραμένω στο σχολείο μέχρι να σχολάσω.  Όταν πρέπει να λείψω από το σχολείο για σοβαρό λόγο, παίρνω άδεια από την Διεύθυνση.  Σε περίπτωση που απουσιάσω από το σχολείο αδικαιολόγητα ειδοποιείται ο γονέας/κηδεμόνας μου.

*     Έρχομαι  στο σχολείο με ευπρεπή εμφάνιση.

 

Η συμπεριφορά μου

*     Σέβομαι το σχολικό χώρο και συμπεριφέρομαι με ευγένεια σε όλους όσους είναι παρόντες στο σχολείο (συμμαθητές /τριες, καθηγητές, Διεύθυνση, υπόλοιπο σχολικό προσωπικό, κ.α.).  Δέχομαι με ευγένεια τις υποδείξεις των καθηγητών και γενικότερα όλου του προσωπικού του σχολείου.

*     Αναγνωρίζω και σέβομαι τη διαφορετικότητα.  Αναγνωρίζω και σέβομαι τους άλλους χωρίς να κάνω διακρίσεις για την καταγωγή τους, τη φυλή τους, το χρώμα τους, ή τη θρησκεία τους.   Σέβομαι ιδιαίτερα το δικαίωμά τους να έχουν διαφορετικές ιδέες και απόψεις από εμένα. Ο σεβασμός αυτός και η αναγνώριση αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για  να μην θίγονται οι δικές μου ιδέες και τα δικά μου πιστεύω

*     Η σχολική βία (bullying)  απαγορεύεται αυστηρά. Όποιος ασκεί λεκτική βία (αισχρόλογα/βρισιές), ψυχολογική βία (εκβιασμός ,εκφοβισμός, κοροϊδία)  ή σωματική βία σε συμμαθητές τους τιμωρείται αυστηρά και ενημερώνονται οι γονείς τους.   Ο γενικότερος κανόνας συμπεριφοράς στο σχολείο είναι: «ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ  ΑΛΛΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ»

*     Επιλύω τα όποια προβλήματά μου με τους συμμαθητές μου με φιλικό τρόπο και με ευγένεια (διάλογο) και αν αυτό δεν επιτευχθεί, απευθύνομαι στους καθηγητές μου καθώς και στη Διεύθυνση του σχολείου. 

*     Για λόγους ασφάλειας και προς αποφυγή ατυχημάτων, αποφεύγω τα επικίνδυνα παιχνίδια, τρεξίματα, κλπ  στους διαδρόμους του σχολείου.

*     Σέβομαι την καθαριότητα σε όλους τους χώρους του σχολείου μου και ιδιαίτερα στο θρανίο μου και την τάξη μου.

*     Φροντίζω για την καλή κατάσταση του σχολείου (κτίριο, αίθουσες, εξοπλισμό, κλπ). Όταν σκόπιμα προκαλέσω φθορές,  τα έξοδα αποκατάστασης θα βαρύνουν τον κηδεμόνα μου.

*     Σέβομαι το δικαίωμα των συμμαθητών μου για μάθηση και το δικαίωμα των καθηγητών μου να κάνουν το μάθημά τους αποτελεσματικά.  Δεν ενοχλώ στο μάθημα με ψιθύρους, συζητήσεις, γέλια ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.  Μιλάω μόνο όταν μου δοθεί ο λόγος.  Η μη συμμόρφωσή μου μπορεί να τιμωρηθεί με ωριαία αποβολή  

*     Αν αποβληθώ από το μάθημα λόγω συμπεριφοράς παραπάνω από τρεις φορές,  μπορεί να τιμωρηθώ με αποβολή από το σχολείο.  Σε κάθε περίπτωση θα ενημερώνεται ο κηδεμόνας μου.

*     Σέβομαι τους άλλους που κάνουν μάθημα και δεν κάνω φασαρία στους διαδρόμους ή και στην αυλή του σχολείου.

*     Οι εκδηλώσεις του σχολείου γίνονται για εμένα. Πρέπει να σέβομαι τους συμμαθητές ή καθηγητές μου που τις παρουσιάζουν όπως και αυτούς που τις παρακολουθούν.  Δεν ενοχλώ κατά τη διάρκειά τους.

*     Σύμφωνα και με την  νομοθεσία, απαγορεύεται  η χρήση κινητών τηλεφώνων στο χώρο του σχολείου (κτίριο και αυλή).  Τα κινητά των μαθητών που χρησιμοποιούνται εντός του σχολικού χώρου θα δεσμεύονται από τη γραμματεία του σχολείου. Γενικότερα απαγορεύεται η φωτογράφιση, ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση άλλων με οποιοδήποτε μέσο/συσκευή χωρίς έγκριση.

*     Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε όλους τους χώρους του σχολείου από τη νομοθεσία και επειδή βλάπτει σοβαρά την υγεία .

 

Δικαιώματα - πρωτοβουλίες

*     Κάθε πρωτοβουλία ή καινοτόμος πρόταση που βελτιώνει τη σχολική ζωή και εφόσον είναι εφαρμόσιμη, είναι ευπρόσδεκτη.  Μπορώ να κάνω τη δική μου πρόταση ατομικά ή μέσω των μαθητικών συμβουλίων (πενταμελές , δεκαπενταμελές ).

*     Έχω το δικαίωμα να συμμετέχω και να αξιοποιώ  τις ευκαιρίες που μου δίνει το σχολείο μου για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

*     Έχω  το δικαίωμα να διατυπώνω ελεύθερα τη γνώμη μου, να εκφράζω χωρίς φόβο τις απορίες μου και να ζητάω διευκρινίσεις από τους καθηγητές μου, αλλά πάντα με ευγένεια και αμοιβαίο σεβασμό.

*     Μπορώ  να εκφράζω  τυχόν ατομικά μου προβλήματα (σχολικά ή προσωπικά) στους καθηγητές του σχολείου, οι οποίοι οφείλουν να με ακούν με προσοχή ώστε να με βοηθούν και να με συμβουλεύουν .

*     Το σχολείο μου έχει την υποχρέωση να με τιμά ως ανθρώπινη ύπαρξη, να με αποδέχεται ανεξάρτητα από την επίδοση ή απόδοση μου, να με σέβεται σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, να με ακούει, να με υπολογίζει και σε καμία περίπτωση να μην με προσβάλλει  ή να κάνει διακρίσεις σε βάρος μου.

*     Όταν στο σχολείο ή  στο τμήμα μου παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα η παρεμπόδιση της ομαλής ροής του μαθήματος ή συμπεριφορές ενδοσχολικής βίας, μπορεί και πρέπει το 15-μελές και το 5-μελές Συμβούλιο αλλά και όλοι μας να φροντίζουμε για την εξάλειψή τους.

*     Η παρουσία μου στο Γραφείο της Διεύθυνσης: Είναι δικαίωμά μου να επισκέπτομαι το γραφείο  της Διεύθυνσης για θέματα που με αφορούν, όμως:

1.   Φροντίζω να μην διακόπτω την εργασία του Δ/ντή-Υπ/ντριας χωρίς σοβαρό λόγο

2.   Δεν παίρνω μαζί μου άλλους που δεν τους αφορά άμεσα τα θέμα/πρόβλημά μου

3.   Δεν παραμένω  στο γραφείο ούτε στέκομαι στην πόρτα για να ακούω τις υποθέσεις των άλλων μαθητών- παρεμποδίζοντας την είσοδο σε άλλους

 

Φοίτηση- Απουσίες

*     Ο κηδεμόνας μου μπορεί να δικαιολογήσει μέχρι δέκα μέρες απουσίας μου  κατά τη διάρκεια του σχ. έτους με απλή βεβαίωση ( μέχρι δύο μέρες τη φορά). Αν απουσιάσω για περισσότερες από δύο ημέρες θα χρειαστεί βεβαίωση γιατρού.

*     Τα δικαιολογητικά για τις απουσίες γίνονται δεκτά το αργότερο δέκα μέρες μετά την επιστροφή μου στο σχολείο.

*     Απουσίες μεμονωμένες ή  μέρους του ημερήσιου προγράμματος μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο με άδεια του διευθυντή του σχολείου.

*     Για να είναι «επαρκής» η φοίτησή μου θα πρέπει:

 

1.    Οι αδικαιολόγητες  απουσίες μου να μην ξεπερνούν τις  64  όλο το χρόνο.

2.    Οι συνολικές  απουσίες μου να μην ξεπερνούν τις 114 (δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες)

3.    Στην περίπτωση που η επίδοσή μου είναι ικανοποιητική,  δηλαδή Μ.Ο. 15 και η διαγωγή «κοσμιοτάτη»,  τότε μπορώ να έχω μέχρι και 164 απουσίες όλο το χρόνο (αλλά οι αδικαιολόγητες να μην ξεπερνούν τις 64).

 


 

Υποχρέωση όλων είναι ο σεβασμός του παραπάνω κανονισμού.  Η παράβασή του μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ποινές,  οι οποίες ανάλογα με τη σοβαρότητα κυμαίνονται από απλή παρατήρηση έως και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Το σχολείο μου έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση, όταν κρίνει απαραίτητο, να ενημερώνει τους γονείς μου για θέματα απουσίας μου ή συμπεριφοράς μου.


 

Έχει σημασία να αντιλαμβάνομαι ότι:

α.    Αποτελώ μέρος του σχολείου και η «εικόνα» μου αντανακλά στην «εικόνα» του σχολείου μου

β.    Όταν υπερασπίζομαι το κύρος του σχολείου μου υπερασπίζομαι και το δικό μου