3ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Φίλοι επισκέπτες,

 

Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανταπόκριση του σχολείου στις προκλήσεις των καιρών που επιτάσσουν τη δικτύωση και τη διαδραστική επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας, αλλά και το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία με σύγχρονα εργαλεία και μέσα.

Στόχος μας είναι η προβολή της κοινωνικής, επιστημονικής και πολιτισμικής διάστασης του εκπαιδευτικού έργου και η ανάδειξη καλών πρακτικών ή άλλων δράσεων του σχολείου.

Σας ευχόμαστε καλή πλοήγηση!

 

Με εκτίμηση

H Διευθύντρια

Μουστάκα Θεοδώρα

elenfrdeitru

Καιρός

Facebook

Είσοδος Μελών

Μετρητής επισκεπτών από 31/10/2016

Μετρητής επισκεπτών

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
odysseia.gr - odysseia.com

Με το που διάβασα το θέμα του διαγωνισμού "Αρχαία Ελλάδα στο διαδίκτυο" του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου με κεντρική ιδέα το πώς θα ήταν η ζωή των προγόνων μας, εάν χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο, στο μυαλό μου γεννήθηκε η ιδέα να ξαναγράψουμε την Οδύσσεια με τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες του διαδικτύου και να γλυτώνουν από πολλούς μπελάδες στο ταξίδι της επιστροφής από την Τροία! Οι μαθητές μου βρήκαν την ιδέα ελκυστική!
Πάνω στη συζήτηση αποφασίσαμε να γράψουμε και μία δεύτερη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία οι ήρωές μας δεν θα χρησιμοποιούσαν σωστά το διαδίκτυο και θα έμπλεκαν στους γνωστούς μπελάδες. Έτσι οι μαθητές του Α2 επέλεξαν να ασχοληθούν με την πρώτη εκδοχή, την οποία ονομάσαμε odysseia.gr , αφού ο Οδυσσέας με τη συνετή χρήση του διαδικτύου θα έπλεε μόνο στα ελληνικά χωρικά ύδατα και το Α1 με τη δεύτερη εκδοχή, την οποία ονομάσαμε odysseia. com, διότι με την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου θα περιπλανιόταν σε όλη τη Μεσόγειο.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και αφού καταλήξαμε στο σενάριο της κάθε εκδοχής, η κάθε μία ομάδα ανέλαβε να σκιτσάρει και να χρωματίσει τις σκηνές που επέλεξε, με την καθοδήγηση και της κας Δημητριάδη, της καθηγήτριας καλλιτεχνικών,αλλά και να συγγράψει τους αντίστοιχους διαλόγους, τους οποίους επιβλέψαμε με την κα Μεντελή, καθηγήτρια Γαλλικών. Η διαδικασία ήταν ευχάριστη και προκάλεσε πολύ γέλιο. Στη συνέχεια σκανάραμε τις ζωγραφιές και οι μαθητές δουλεύοντας στο εργαστήριο Πληροφορικής πληκτρολόγησαν τους διαλόγους στις αντίστοιχες εικόνες.Ακολούθησε η πολύωρη ηχογράφηση των διαλόγων, η οποία έγινε δύο φορές, λόγω τεχνικών προβλημάτων και η δημιουργία του τελικού 15λεπτου βίντεο που οφείλεται στη σκληρή δουλειά του κ.Τσιάρα, του καθηγητή της Πληροφορικής, με βοηθό του την κα Σακοράφα, καθηγήτρια Αγγλικών. Ομολογώ ότι τους πίεσα με τις απαιτήσεις μου για να προκύψει το βίντεο που θα παρακολουθήσετε και τους ευχαριστώ για την υπομονή και την ουσιαστική συμβολή τους στο εγχείρημα αυτό.
Τέλος, θέλω να συγχαρώ και τους αγαπημένους μου μαθητές, γιατί δούλεψαν εντατικά 3 μήνες περίπου στα κενά και στον ελεύθερο χρόνο τους και να τους δηλώσω ότι νιώθω υπερήφανη για το αποτέλεσμα.
Η εργασία αυτή τους έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τις δύο διασκευές της Οδύσσειας, συγγράφοντας εκ νέου και σκηνοθετώντας με ευφάνταστο τρόπο ένα κλασσικό έργο. Επίσης, αποτέλεσε αφορμή για να εξασκήσουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, να βελτιώσουν τις γνώσεις τους πάνω στη χρήση των Η/Υ και κυρίως να μάθουν να προστατεύονται από τους κινδύνους που εγκυμονεί η κακή χρήση του διαδικτύου.
Ακόμα και αν δεν βραβευτεί η εργασία μας, ο ρόλος της έχει επιτευχθεί, αφού τα οφέλη που αποκόμισαν οι μαθητές είναι τόσα πολλά! Άλλωστε αξία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός! Το λέει και ο Καβάφης στο ποίημα ΙΘΑΚΗ

"Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν."

Η Δ/ντρια του 3ου Γ/σίου Κοζάνης
Θεοδώρα Μουστάκα

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO